Jeśli próbujemy schudnąć, możemy sobie pomyśleć, że ser nie powinien zasilać naszej diety. Nic bardziej mylnego. Badania wykazały, że spożywanie więcej niż trzech porcji nabiału dziennie może zmniejszyć ryzyko otyłości.
Zamiast rezygnować z sera, znacznie lepiej będzie, jeśli znajdziemy zdrowy sposób na włączenie go do swojej diety. Ser jest pełen białka i wapnia. Dlatego bez względu na to, jaki rodzaj wybierzemy, otrzymamy co najmniej 20 g białka na 100 g sera.
Białko pomaga zachować uczucie sytości, reguluje poziom cukru we krwi i zapobiega nadmiernemu jedzeniu. Oczywiście warto mieć na uwadze, że istnieją też sery, które są pełne tłuszczu.
Ser a utrata wagi
Sekret polega na tym, aby dowiedzieć się, które sery będą dla nas korzystne, a od których należy trzymać się z daleka. Na świecie istnieje ponad 400 różnych rodzajów sera i każdy z nich ma inne wartości odżywcze. Jednak podział ich na różne kategorie może być tutaj dość skomplikowany.
W związku z tym najlepiej najpierw sprawdzić, jakie sery mają najwięcej tłuszczu i soli. Należą do nich cheddar i inne sery twarde. I to są te rodzaje, które powinniśmy wyeliminować z naszej diety.
Z drugiej strony, istnieje też wiele pysznych serów o niskiej zawartości tłuszczu i soli. Najlepsze z nich to świeże sery. Sery świeże to te, które są miękkie i kremowe. Do grupy tej zaliczamy m.in. twarożek, serek śmietankowy, mascarpone, mozzarellę i ricottę.
Najlepsze sery na odchudzanie
Mascarpone jest w każdym przepisie na tiramisu i cannoli. Można używać tego sera zamiast masła. Innym rozwiązaniem jest przyrządzenie słodkiego smakołyku, mieszając kilka łyżek mascarpone ze świeżymi jagodami.
Twaróg to świetny, wysokobiałkowy dodatek do każdej diety. Możemy dodawać go do koktajli lub używać zamiast kwaśnej śmietany w dipach, spożywając go ze świeżymi warzywami.
Ser Feta wytwarzany jest z mleka koziego lub owczego i jest pełen witamin i minerałów. Może też mieć wysoką zawartość sodu, dlatego musimy uważać, aby nie jeść go za dużo. Ser Feta jest idealny jako dodatek do sałatek.
Mozzarella może być bogata w tłuszcz, dlatego należy spożywać ją z umiarem. Zawsze możemy połączyć ją z owocami, aby uzyskać świetną przekąskę, która zapewni nam sytość na długi czas.
Wszystko to nie znaczy, że ser jest idealnym wyborem do każdego posiłku. W dalszym ciągu powinniśmy spożywać go z umiarem, uważając na nasze porcje. Jednak możemy się nim nadal cieszyć, a przy okazji tracić na wadze.