Wszyscy osiągamy wiek, w którym błonnik zaczyna być naprawdę istotny, zwłaszcza jeśli chcemy zachować dobre trawienie. Możemy rozpocząć dzień od otrębów, a nawet przyjmować suplementy z błonnikiem. Jednakże błonnik jest dobry na wiele różnych rzeczy, nie tylko na regulację jelit.
Błonnik może być kluczem do powstrzymania niektórych z najbardziej śmiertelnych chorób. A jedyny problem, jaki tutaj występuje, jest tym, że zwykle cierpimy na niedobór tego składnika. Faktem jest, że 97% populacji wykazuje braki błonnika w swoim organizmie.
A oto tylko niektóre korzyści płynące z błonnika:
- Pomaga schudnąć
- Zmniejsza stan zapalny
- Obniża ryzyko chorób serca
- Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi i zmniejsza ryzyko cukrzycy
- Może nawet zmniejszyć ryzyko niektórych nowotworów
Niestety u większości ludzi drastycznie brakuje dziennej zalecanej ilości błonnika. W rzeczywistości są szanse, że nie uzyskujemy nawet połowy tej ilości, jakiej potrzebujemy.
Niedawna analiza danych z ostatnich 40 lat pokazuje, że optymalnie należy dążyć do uzyskania średnio 25-29 gramów błonnika dziennie. To właśnie na tym poziomie błonnik zmniejsza ryzyko choroby serca i cukrzycę o niesamowite 25%.
Jest to naprawdę niesamowite! Oznacza to, że mając tylko trochę więcej błonnika w swoim życiu, zmniejszymy ryzyko wystąpienia dwóch z najbardziej rozpowszechnionych i bardzo niebezpiecznych schorzeń, z jakimi mamy do czynienia w miarę upływu naszych lat.
A najlepsze jest to, że takie ilości błonnika możemy uzyskać:
- Bez leków
- Bez nieprzyjemnych skutków ubocznych
- Bez większego wysiłku
- Bez dużych wydatków
Jak zapewnić organizmowi dzienną dawkę błonnika
Jedną z najlepszych rzeczy, jakie możemy zrobić, aby zwiększyć spożycie błonnika, jest sięgnięcie po garść orzechów i/lub nasion. Na przykład, jedna szklanka migdałów daje aż 11 gramów błonnika.
Ponadto, fasola, produkty pełnoziarniste, takie jak jęczmień i warzywa – a zwłaszcza warzywa korzeniowe, takie jak słodkie ziemniaki, marchew i buraki, oraz warzywa liściaste, takie jak jarmuż, szpinak i brokuły – są doskonałym źródłem błonnika.
Szczerze mówiąc, jeśli stosujemy dietę paleo lub w inny sposób spożywamy wystarczającą ilość warzyw, powinno to wystarczyć, aby uzyskać 25 g dziennie.
A jeśli potrzebujemy smakołyka lub czegoś słodkiego, spróbujmy jagód. Skórka tych owoców jest pozytywnie naładowana błonnikiem.
Suplementy z błonnikiem
Możemy również skorzystać z suplementu błonnika, zwłaszcza jeśli mamy problem z dostosowaniem diety tak, aby była bogata w błonnik albo, jeśli naprawdę chcemy zapewnić sobie dodatkowy zastrzyk prewencyjny!
Powyższe rodzaje żywności i suplementów znajdziemy w większości supermarketów i aptek. Ponadto, nie są zbyt drogie, więc nie wycisną naszego konta z oszczędności.
jeżeli chcesz wprowadzić do swojej diety więcej korzystnych witamin, koniecznie sprawdź najlepsze warzywa liściaste, klikając https://www.ploteczek.pl/5-najzdrowszych-warzyw-lisciastych/.